Centru Resursă pentru Voluntari - Informaţii

Înființarea Centrului Resursă pentru Voluntari

 

   În municipiul Drobeta Turnu Severin există multe grupuri școlare, licee și colegii, precum și un centru universitar ce unește tineri din mai multe județe ale țării. O parte din acești tineri liceeni sau studenți doresc să desfășoare activități de voluntariat în cadrul comunității prin intermediul diverselor oraganizații non-guvernamentale, existente la nivelul județului nostru.

   Centrul nostru vine în sprijinul tinerilor care vor să devină voluntari, dar nu sunt familiarizați cu acele organizații care doresc să implice voluntari în acțiunile lor, dar și în sprijinul acelor ong-uri care simt nevoia unei resurse umane, formate, dornice de a lucra împreună cu alți profesioniști din domeniul social, pentru binele persoanelor sau categoriilor de persoane defavorizate.

   Ne dorim ca acest Centru să fie, cu adevărat, un liant între mediul ong din municipiul Drobeta Turnu Severin și tinerii care trăiesc și învață aici, să constituie un „loc de întâlnire” a tinerilor, dar și ”un loc” în care aceștia să „învețe” ce înseamnă implicarea în comunitate, într-o manieră responsabilă și organizată.

   ”Centrul resursă pentru voluntari” a fost înființat în cadrul proiectului ”Resource Center for volunteers in Drobeta Turnu Severin”, finanțat de Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, ce s-a desfășurat în perioada sept. 2011 – dec. 2012.

   Centrul Resursă pentru Voluntari aparține Asociației Filantropia Severin, organizație creștină ortodoxă non-guvernamentală, de asistență socială și filantropică, ce funcționează sub patronajul spiritual al Episcopiei Severinului și Strehaiei, care are drept scop ajutorarea persoanelor aflate în dificultate și respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

   Centrul formează tineri care doresc să se implice în activități de voluntariat, folosindu-i atât ca ”resursă” proprie, cât și ca ”resursă” pentru acele organizații non-guvernamentale, active, de la nivel local. El promovează voluntariatul în rândul tinerilor și implicarea activă a acestora în comunitate, ca manifestare a dragostei față de aproapele aflat în suferință și afirmare a respectului față de persoana umană, creată după chipul lui Dumnezeu.

   Prin implicarea lor în acțiuni de voluntariat, alături de membrii altor ong-uri, tinerii au posibilitatea să trăiască o experiență pozitivă de viață, să se dezvolte personal și, ceea ce este mai important, să intervină, în mod concret și eficient, la soluționarea  problemelor sociale din comunitate.

   Noi credem că „a fi voluntar”, „a te oferi voluntar” în sprijinul comunității din care faci parte, este o datorie a fiecăruia dintre noi, iar a știi să faci cât mai bine acest lucru, ține de voința noastră de a ne implica și de a nu fi indiferenți la ceea ce se întâmplă semenilor noștri. O comunitate se va schimba cu adevărat în bine, atunci când fiecare membru al ei se va schimba el însuși și își va reconsidera relațiile cu ceilalți. Transformarea unei comunități începe cu transformarea fiecăruia în parte!

                                                                                                          Pr. Stelian Corcoveanu